Gambas3 op Ubuntu 14.04: cursor in editor staat fout

Cursor in editor fout?

De editor vertoont een eigenaardigheid: bij het veranderen van tekst staat de cursor telkens verkeerd: vóór de letter in plaats van na de letter die gewijzigd gaat worden.
In eerste instantie staat de cursor juist. Je positioneert en begint iets te wijzigen. De lijn verandert van vormgeving; de kleurcodes verdwijnen en alle letters worden gewoon zwart. Maar daarbij lijkt de lijn ook van lengte te veranderen; wordt een ander lettertype gebruikt, of komt het door het verdwijnen van de “vet” markering op bepaald letters? In ieder geval komt de plaats van de cursor niet meer overeen met de plaats van de letters in de wijzigende tekstlijn, wat ertoe leidt dat je verkeerde letters vervangt, typt enz.

Oplossing:
Tools, Preferences, Style: Onder Fonts, Editor zet bv “Courier 10 Pitch” in plaats van “Monospace”. Dit leek aanvankelijk een verbetering maar bij nader inzien toch niet de oplossing.
Uit documentatie blijkt dat het over een probleem van deze versie (3.1 of 3.2) op Ubuntu gaat.
(Vgl: in openSuse gebruik ik momenteel Gambas 3.5.4)
De werkelijke oplossing is een andere versie van Gambas3 te installeren, dus NIET die uit de standaar Ubuntu bronnen, maar wel uit een andere bron, met versienummer vanaf 3.3. De opgegeven bron werkte voor mij niet:
repository ppa:nemh/gambas3
Maar wel deze, met de meest up-to-date versie, vers uit ontwikkeling: 3.6.99 (wat misschien ook zijn problemen kan geven soms):
sudo add-apt-repository ppa:gambas-team/gambas-daily
Dan

en installeren, bv uit Ubuntu Software Center, waar je kan zoeken op Gambas3, en meer info vragen om het versienummer te checken.

gambas3-ide 3.6.99+svn6803+build22~ubuntu14.04.1

Het icoon verschijnt in de knoppenbalk links, waar je Gambas3 kan starten.

Ik heb wel twee keer moeten proberen:

Gambas3

en

Complete visual development environment for Gambas

En ik krijg nu de melding in Gambas: “Development version – use at your own risk“.

Maar de editor werkt tenminste keurig nu 🙂

This entry was posted in Gambas3. Bookmark the permalink.