Ubuntu 12.04 LTS naar 14.04 zonder Gambas2

Op Ubuntu 12.04 draait Gambas2 vlot en snel. Bij een upgrade naar 14.04 krijg je heel wat nieuwe softwareversies; maar wat gebeurt met de geïnstalleerde Gambas2 (2.23) ?

Gambas3 is immers niet zomaar een nieuwe versie van Gambas2 als bij een nieuwe Firefox versie; sommige fundamentele zaken zijn veranderd, en je ontsnapt er niet aan om de broncode van programma’s aan te passen voor gebruik in Gambas3.

Na installatie van de upgrade krijg je de vraag om oude softwarepaketten te verwijderen; zo’n 200-tal zijn niet meer nodig, een 120 worden aangeboden om te verwijderen met een klik.

Kijk even naar de “Details”, in de alfabetische lijst ben je vrij snel bij de “g” van Gambas. Gambas2 staat aangeduid om te verwijderen! Je kan kiezen voor “behouden”.

Daarna is het computer herstarten. Gambas2 IDE, en de in Gambas2 gemaakte applicaties (met hun icoon op de desktop) werken nu nog.

ps: Ik weet niet hoe het zit in andere distributies; op openSUSE heeft de combinatie Gambas2 en Gambas3 lang goed gewerkt (nog op dit moment september 2014).

This entry was posted in Gambas2, Gambas3, installatie. Bookmark the permalink.