HSplit werkt niet meer

Gordijn kapot
Bij de laatste upgrade van mijn Linux+KDE systeem en bijhorende Gambas (naar 3.18.0), werkte één van mijn programma’s niet meer naar behoren. De verdeling van de gebieden op het scherm die met een HSplit van elkaar gescheiden zijn, zijn getroffen door een “bug”. Die HSplit werkt als een soort gordijn, je kan die vertikale lijn tussen twee gebieden “in de HSplit” vastnemen en naar links of naar rechts trekken, zodat een bepaald gebied vergroot en het andere automatisch verkleint.

Ik heb een aantal gridviews in de HSplit, en tot nu toe werkte dat perfect. Maar na die update gebeuren er eigenaardige dingen; als ik een vertikale lijn wil opschuiven naar links bv, verandert de vertikale lijn van een andere gridview van plaats op het scherm. Het lijkt of je een andere lijn vasthebt bij het verschuiven, bv de volgende splitter lijn.

Buiten gebruik?
In het menu valt me ook op dat de “HSplit” niet meer voorkomt, wel een “Splitter”.
Als ik een bestaande HSplit selecteer zie ik er een symbool van doorstreepte cirkel op staan, en krijg ik geen eigenschappen rechts. Voelt erg “depricated”? Maar daar wordt niets van vermeld op http://gambaswiki.org/wiki/comp/gb.qt4/vsplit.

Ik vind wel een verwijzing in de mailinglist:

Re: [Gambas-user] Unnecessary duplication?
User namens
Bruce Steers 27-06-2022
Naar Gambas Mailing List


It’s rare to actually remove anything. many things are depreciated like for example HSplit and VSplit changed to one single Splitter container but VSplit and HSplit are not gone and still work for programs using it.

Daaruit leid ik af dat ik de HSplit en de VSplit moet vervangen door “Splitter“. Aangezien Splitter algemener is zal je moeten aangeven wat de richting is (H/V).

Backward (in)compatible
En ook omgekeerd ondervind je problemen: als je met 3.14 een project opent van 3.18 waarin de nieuwe Splitter gebruikt wordt, krijg je een foutmelding.

ProjectName > Sources > FormName
Cannot open file.
Unknown control: Splitter

Daar kan je verder dan niet veel aan doen op dit systeem…

HSplit Parameters
Verder lijkt er ook iets foutgegaan te zijn met de parameters van het bewaren van de HSplit instellingen:

Hoe moet het nu juist? Hoe kan ik “compatibele” code maken voor 3.14?
'Try HSplit1.Settings = ["150,120,600,300,160"]
Try HSplit1.Settings = [150, 120, 600, 300, 160]
'Splitter1.Settings = Settings["Screen/Splitter", "150,600,300,160"]

In het settings bestand vind ik verschillende sporen:
Splitter="0,188,977,131,276"
Splitter.Layout=[189,283,364,562,0]

(wordt vervolgd als ik daar problemen mee ondervind)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.