DEBUG om PRINTS uit de uitvoerbare code te houden

Gambas heeft een ingebouwd commando DEBUG.
Je kan het gebruiken om iets naar de “console” te sturen, m.a.w. het te tonen via de standaard uitvoer, in de programmeeromgeving (zie schermafdruk).

De DEBUG instructie geeft meer weer dan PRINT; je krijgt in volgorde de naam van de class, de naam van de methode, en tenslotte het regelnummer (van de regel waarin de op dat moment uitgevoerde DEBUG staat).

Bovendien worden, binnen de Gambas omgeving, bij het maken van een “executable” (een uitvoerbaar programma) de DEBUG lijnen uitgefilterd; ze bezwaren je code dus niet. En als je ze er toch uitwil kan je ze gemakkelijk vinden; en ook makkelijk het onderscheid maken met de gewone PRINT instructies.

Op de schermafdruk ook de zoek functie; die maakt onderscheid tussen hoofd-en kleine letters. Soms lijkt “zoek” niet goed te werken, maar komt dat door de instelling: je kan zoeken in de huidige tekst, alleen binnen de huidige procedure, of binnen het hele project.
Debug of Print

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply