Gambas3 start niet op in OpenSUSE 13.1 (ok)

Waarschijnlijk weer na een update begin februari, ik heb helaas gemist waar/wanneer juist.

Huidige toestand:

OpenSUSE 13.1 met KDE, uptodate.
Gambas3 IDE: 3.6.2-1.2 uit de OpenSUSE build service, Education.

Veel (de meeste) andere bestanden zijn versie 3.6.2-10.1 en komen uit de “munich” repository.

Blijkbaar is de Gambas installatie slechts gedeeltelijk geupdate, en/of heeft de edu de munich overschreven. Heeft het iets te maken met die 1 en 10 na de hoofdversienummers?

Ik laat manueel updaten (Yast, install/remove software), daarvoor verzet ik alles wat op de Education repo staat naar de munich repo, en dat waren:

gambas3-devel
gambas3-gb-args
gambas3-gb-db
gambas3-gb-db-form
gambas3-gb-desktop
gambas3-gb-eval-highlight
gambas3-gb-form
gambas3-gb-form-dialog
gambas3-gb-form-mdi
gambas3-gb-image
gambas3-gb-image-effect
gambas3-gb-qt4
gambas3-gb-qt4-ext
gambas3-gb-qt4-webkit
gambas3-gb-settings
gambas3-ide

Daarna worden nog volgende Automatic Changes gedaan:

gambas3-gb-option
systemd-rpm-macros
gambas3-scripter
debhelper
rpm-build

Ok! Gambas 3.6.2 is terug.

Op een andere computer met ongeveer hetzelfde systeem (13.1), is enkel de IDE van versie 3.6.2-10.1, en al de rest is 3.6.2-1.2.
Daar doe ik een downgrade van dat ene pakket naar de Education repository (dus naar 3.6.2-1.2), maar dat geeft geen startende gambas3.
Ik doe dus een onconditionele upgrade van de hele lijst (na gambas3 selectie) in yast. Helaas lijkt yast van 3.6.2-1.2 naar 3.6.2-10.1 NIET als een UPGRADE te beschouwen, wat een bug lijkt in de interpretatie van de versienummers door Yast of de updater. En een keuze voor “heel de lijst – downgrade” zit niet in het rechtsklik menu. Ik zet even de Educational repository af, en doe dan een onconditionele upgrade.

nb: Misschien moet ik die Munich repository een wat hogere prioriteit geven? Dat doe je door die repository een lager nummer te geven, bv van 99 naar 98. In dit geval hielp het niet (versienummer-bug?).

nb 2: Achteraf merkte ik dat bepaalde iconen van mappen met gambas inhoud, verdwenen waren. Op mijn desktop had ik het icoon van de map veranderd naar een gambas icoon, dat waarschijnlijk deel uitmaakte van een gambas installatie. Ik ben niet helemaal zeker van het verband.

Update 27/3
: mogelijk is dit de oorzaak (en oplossing)?

This entry was posted in Gambas3, installatie. Bookmark the permalink.