Gambas2 en Gambas3 op Fedora 15 – KDE

Ik gebruik een vers van DVD geïnstalleerde Fedora 15 (zonder updates) in KDE uitvoering.

In principe* kunnen Gambas2 en Gambas3 perfect naast elkaar draaien (* gelezen op de gambas mailinglist).

Als test selecteer ik de Gambas3 development environment met alle beschikbare onderdelen; ik klikte ze allemaal individueel aan om zeker alles te hebben.

Er werden automatisch een aantal bijkomende compenenten geselecteerd, bevestigd.

Ik installeer daarna ook Gambas2 bij, om eens te kijken of het conflicten geeft. Ook hier een aantal bijkomende packages voorgesteld, die ik bevestig (waaronder kde3 libs).

Na een paar keer net te lang wachten was ik toch eens op tijd voor het wachtwoord maar liep de installatie toch niet verder, dus ik sloot software installatie en startte het terug op.

Ik zoek op gambas2, krijg een lijst met alle gambas2 componenten. Zoals gezegd werkt CTRL-A niet (select all), en moet ieder pakket afzonderlijk aangeklikt worden. Ik zoek naar een verwijzing naar het complete pakket, of de IDE, dan wordt zoveel mogelijk mee geïnstalleerd: Gambas IDE, the complete gambas development environment.
Ik krijg een foutmelding dat een component dezelfde functionaliteit levert als een eerder geinstalleerde (nl bij Gambas3), en ik kan niet “skip” of “ignore” doen, alleen “ok”, wat eenvoudigweg afbreekt.

Ik verwijder de gambas3 scripter (die verdacht werd oorzaak te zijn van het overlappend pakket), en installeer daarna de gambas2 IDE (complete).

Gambas2 Examples en Gambas2 help worden niet automatisch mee-geïnstalleerd, selecteer apart en installeer.

Dan is het tijd voor een poging om de scripter van gambas3 terug te installeren: dat lukt niet (dezelfde foutmelding van overlapping). Misschien bestaat er nog een command-line manier om de installatie alsnog te forceren… mijn mijn experimentijd was om.

In het menu, onder “development” zijn nu zowel Gambas 2 (versie 2.23) als versie 3 (3.0 alfa; versienummer 2.99.5 – use at your own risk!) te starten.

This entry was posted in installatie. Bookmark the permalink.