Installatie van Gambas (v. 1)

Gambas bestaat momenteel in 2 versies: de “1” versie die stabiel is, en de “2” versie, in ontwikkeling. Die laatste is momenteel aan versienummer 1.9.x.

Gambas is ook in versie 1 nog te downloaden (momenteel aan versie 1.0.19) of is soms aanwezig in Linux distributies van die tijd (bv Suse 9.3: gambas 1.0.4).

Versie 1 van Gambas is onmiddellijk te herkennen aan de “mascot”, een zwevende blauwe gamba die aangeeft of het “uitvoeren” van een programma foutloos verloopt (duim), of bv een “syntax error” geeft, waarop de gamba zijn poot voor zijn ogen slaat.

Meestal wordt aangeraden de meest recente versie te gebruiken. Ook bij versie 1 zijn er wat afhankelijkheden (dependencies); best vooraf aan voldoen. Ze staan beschreven in een bij de download bijgevoegde readme.

Eens geïnstalleerd vind je een aantal Gambas programmavoorbeelden:
Basic:
“collection”: hierarchie, openklikbaar met [+]/[-]
“treeview” : hierarchie, child, click event, event-stack
“dragNdrop”: grafische objecten naar een lijst slepen
“object”: create, manipulate, delete object (tekst)
“timer”: trigger-timer-reaction, start/stop, high/low time
Drawing:
“analogue watch”: lopende klok
“clock”: verschillende vormen van analoge klok instelbaar, verplaatsbaar, niet-venster object
“on screen display”: digitale klok, transparant op scherm grote letters
Exec:
“console” voor eenvoudige commando’s als ls, niet voor su en uitvoeren mcedit
Games:
RobotsFindsKitten: cursorbesturing in tekstscherm
Snake: langer wordende slang die appels moet “vangen” en zichzelf vastrijdt op kant of eigen lijf, met 3 menus en shortcut op eerste letter menukeuze.
Solitaire: verschillende borden,
Evaluator: formule (cosinus etc) laten berekenen, waarden en formule wijzigbaar
Explorer: file-explorer (anders dan de vaste Kde -filemanager.

Deze versie heb ik eigenlijk alleen geïnstalleerd omdat de “documentation” in deze versie 1 handiger is. Ze is te bereiken vanuit het help-menu en bevat een “help browser” met een “explore” (hierarchisch overzicht) en een zoek functie in tabblad “search”. De help van versie twee is een statisch html bestand zonder zoek, die opent in Konqueror.

Gambas: Gambas Almost Means BASic

Er wordt op verschillende momenten over een vorm van Basic voor Linux gesproken, maar er lijkt niets meer in tegenstelling te zijn met Linux: Basic, de taal van de slechte gewoontes, het anti-voorbeeld van de programmatie cursussen, enz. Basic: stond het niet voor Beginners All-purpose Simple Instruction Code of zoiets?

Bovendien is de naam “ingepalmd” door MS die het in zijn Visual pakket gebombardeerd heeft tot ontwikkeltool bij uitstek voor zijn platform. Dus waarom zou iemand het in zijn hoofd halen toch een Basic te maken voor Linux? Of om het te gebruiken?

Maar de praktijk wijst uit dat ook Basic-gebruikers overstappen naar Linux, en graag bestaande kennis of code willen meenemen. En er zijn ook nieuwe geïnteresseerden in een ontwikkelomgeving op IDE niveau voor snelle maatwerkontwikkeling voor de desktop. Zo kwam Benoit Minisini zaterdag 26 februari 2005 in Brussel zelf uitleggen wat Gambas is (op Fosdem).

Hier en daar wordt met Linux op de desktop gewerkt. Sommige grote bedrijven schakelen in stilte duizenden gebruikers om op een Linux Desktop. In kmo-omgeving kan men onafhankelijke keuzes maken en bespaart men geld en tijd door Linux in te zetten op de server en op de desktop. Er wordt gewerkt met mysql en waarschijnlijk met een aantal “web” applicaties in php, zoals webmail, forum, groep of kantoor samenwerkingspaketten, misschien zelfs klant/order/levering/factuur zoals noxqs. Dat is een plek waar nood is aan grafische, desktop-gerichte programma’s, en soms zijn het dingen die beginnen met een kleine berekening op gegevens uit de databank. Wie verder wil gaan dan OOo Calc moet ofwel weer richting LAMP, ofwel … werd in Windows-tijden naar “FoxPro”, of “Visual Foxpro” gegrepen, en Visual Basic waarschijnlijk. Over Foxpro is ondertussen het doek gevallen; “We are announcing today that there will be no VFP 10“. Wat je nodig hebt is verbinding met een databank, eenvoudig leesbare code, en een grafische schermopbouw. Je wil garantie dat je de nodige vrijheid hebt (geen licenties op runtime enz), dus je blijft binnen de os/fs.

En dan kan je bij Gambas terechtkomen.

Hello Gambas world!

Start van Gambas blog.

Alvast de links naar de officiële gambas site in de rechtse kolom.
En een pagina met links naar documentatie en publicaties over Gambas onder de rubriek Documentatie.
En verder een paar nota’s en spiekbriefjes over naamgeving, structuren, syntax enz.in rubrieken bovenaan.
De aanwezige informatie op deze site zijn persoonlijke notities tijdens het verkennen van Gambas.
Natuurlijk geen enkele garantie over de juistheid van de bevindingen, aanpassingen aan recentere versies enz.
Opmerkingen mogen wel per mail naar stuur een bericht